_MG_2133_web.jpg

Næringsmidler

Analyse av Listeria monocytogenes og Salmonella spp. i næringsmidler foregår over flere dager med først en oppformering og deretter omsåing på skål.

Ved analyse av E.coli, koagulasepositive stafylokokker, koliforme bakterier, aerobe mikroorganismer, mugg og gjær blir disse fortynnet før de sås ut på petrifilmer med egnet næringsmedie.

 

Hvis vi for eksempel får inn en bit med spekepølse som skal analyseres på E.coli og Salmonella må vi først finne fram og merke utstyret og petrifilmene vi skal bruke. Vi veier opp 25 g spekepølse til Salmonella og blander den med en næringsrik buljong som skal stå over natten ved en spesifik temperatur. Etter 18-20 timer skal det overføres materiale fra buljongen til en petriskål med et næringsmedie som er gunstig for Salmonella. Skåla må inkuberes videre i ett døgn før vi eventuelt kan verifisere hvis det er typisk vekst. Typisk Salmonella blir lilla på denne skåla og da må vi utføre en Salmonella latex test for å få det endelig bekreftet om dette er Salmonella.

     

For analyse på E.coli må vi fortynne prøva tre ganger til en tusendel og så ut hver fortynning på petrifilm som er en annen form for petriskål med næringsmedie. Petrifilmen inneholder næringsmedie som er spesielt tilpasset for at E.coli skal ha optimale veksforhold i tillegg til at vi plasserer den i et inkubatorskap som har den optimale temperaturen. Etter 24 timer kan antall typiske kolonier telles og ganges opp med fortynningene. 


Foto heading: Cathrine Dokken Belsheim
Foto bilder av skåler: Christine Stokkebryn